آثار مهم حجاب در خانواده وجامعه

آثار مهم حجاب در خانواده وجامعه:
یقینا دستور خداوند مبنی بر وجوب حجاب زنان،بخاطر فوایدی است که از این مسئله نصیب بشریت می گردد.و ازطرفی بخاطر ضررها وخسارتهائی است که برهنگی و بی حجابی ،به بشر وارد می کند .
مهمترین فوائد حجاب وعفاف زنان،استحکام نهاد خانواده، عامل تقرب الهی و ایجاد آرامش روانی است.
الف -حجابعاملاستحکامخانوادهها:
یکى از عوامل مهم استحکام خانواده ، رعایت حجاب است . اگر حجاب در جامعه اى کاملاً رعایت شود و روابط جنسى به محیط خانواده محدود گردد، گروه جوانان به ازدواج تمایل بیشترى پیدا مى کنند و خانواده هاى تشکیل شده نیز ثبات بیشترى خواهند گرفت ، بالنتیجه در این میان بیشترین نفع عاید زنان خواهد شد، زیرا از محبت وحمایت مالى مردان برخوردار خواهند بود.
در حالى که اگر خودنمائى و آرایش و تحریک در یک اجتماع بشرى رواج پیدا کند و روابط جنسى در غیر
محیط خانواده مُیّسر گردد، هیچ وقت جوانان مشکلات ازدواج را نخواهند پذیرفت و به آن تن نخواهند داد. بلکه خانواده هاى تشکیل شده نیز دائماً در حال تزلزل مى گردند.
زیرا مردان با دیدن زنان بى حجاب تحریک شده و آسیب پذیر مى شوند و در نتیجه کانون گرم خانوادگى بسردى مى گراید و محبت در خانواده جاى خود را به تنّفر خواهد داد، چون همسر قانونى رقیب و مانع روابط جدید جنسى به حساب مى آید.
بى تردید نهاد خانواده تنها با پاسدارى از حجاب اسلامى درخشش و بالندگى لازم را پیدا خواهد کرد.
بله وقتى لامپ نورافشانى مى کند که سیمهاى متصّل به آن سالم باشند و اگر این سیمها لخت و یا زدگى داشته باشند، نه تنها نیروى برق را بخوبى منتقل نمى کنند بلکه با جریان آب یا با اتصال به یکدیگر موجب حریق و آتش سوزى مى گردند.
زن و مرد، همانند جریان مثبت و منفى دست به دست هم داده و چراغ خانواده را روشن کرده اند، مى بایست حجاب اسلامى را رکن اساسى این پیوند قرار دهند و الاّ این چراغ بخاموشى مى گراید و آتش هوس آن را خواهد سوزانید.
جورج کامینکسى جامعه شناس معروف به این مطلب تصریح کرده است و مى گوید: عامل اصلى اختلاف زن و شوهرها در طلاق روابط نامشروع مى باشد.}داستانهائی از حجاب-علی میرخلف زاده{
ب-حجاب و ایجاد آرامش روانی
یکی دیگر از آثار مهم حجاب زنان،حفظ آرامش روانی جامعه وپاکی دلها است.
قرآن مجید: حجاب را عامل طهارت قلب و روح معرفى مى کند و خداوند متعال در قرآن چنین مى فرماید:
هر گاه از زنان پیامبر متاعى را مى خواهید پس آن را از پس پرده بخواهید زیرا این کار براى طهارت و پاکى قلوب
شما و ایشان بهتر است .سوره احزاب آیه 53
وَ اِذا سَأَلْتُمُوهُنَّ مَتاعاً فَسْئَلُوهُنَّ مِنْ وَراَّءِ حِجابٍ ذلِکُمْ اَطْهَرُ لِقُلُوبِکُمْ وَ قُلُوبِهِنَّ.(
برای مشاهده به ادامه روی ادامه مطلب کلیک کنید ...
ج-:حجابعاملتقربالهی
البته حفظ حجاب وعفاف زنان دارای اثرات مفید دیگری می باشد.از جمله اثر دیگر عفاف وحجاب ،تقرب بیشتر زنان به خداوند متعال است.اینکه مریم،مقدس شد وخداوند از او در قرآن کر یم تجلی کرده ومقامات معنو ی بالایی به او عنایت کرد یکی بخاطر عفاف و پاکدامنی فوق العاده حضرت مریم ع بوده است
روایات مختلفی درباره تاکید بانوی دوسرا درباره حفظ پوشش وحجاب ذکر شده است از جمله:
در تاریخ نقل شده است که حضرت فاطمه ی زهرا(س) وقتی میخواستند به بیرون منزل و نزد پیامبر اکرم)ص) بروند،از پوششهای خاصی، مثل جلباب ،چادر و روپوش صورت استفاده می کردند علاوه بر این، یکی ازحوادثی که بیانگر مقدار حجاب حضرت فاطمه ی زهرا(س) در بیرون منزل و در مواجهه با نامحرم است، آمدن ایشان به مسجد برای دفاع از قضیه ی فدک است. ، ایشان با شکل خاصی از حجاب و پوشش، برای دفاع از حق خویش از منزل به مسجد آمدند.
حجاب و اصل آزادى:
استاد مطهری در رابطه با اشکالاتی که به حجاب زن می گیرند نوشته اند:یکی از ایراداتی که بر حجاب گرفته اند این است که موجب سلب حق آزادى که حق طبیعى بشرى است می گردد و نوعى توهین به حیثیت انسانى زن به شمار م ىرود.
می گویند احترام به حیثیت و شرف انسانى یکى از مواد اعلامیه حقوق بشر است. هر انسانى شریف و آزاد است،مرد باشد یا زن،سفید باشد یا سیاه،تابع هر کشور یامذهبى باشد.مجبور ساختن زن به اینکه حجاب داشته باشد بی اعتنایى
به حق آزاد ى او و حیثیت انسانى اوست و به عبارت دیگر ظلم فاحش است به زن.عزت وکرامت انسانى وحق آزادى زن و همچنین حکم متطابق عقل و شرع به اینکه هیچ کس بدون موجب نباید اسیر و زندانى گردد وظلم به هیچ شکل و به هیچ صورت و به هیچ بهانه نباید واقع شود،ایجاب میکند که این امر از میان برود.
پاسخ:یک بار دیگر لازم است تذکر دهیم که فرق است بین زندانى کردن زن درخانه و بین موظف دانستن او به اینکه وقتی می خواهد با مرد بیگانه مواجه شودپوشیده باشد.در اسلام محبوس ساختن و اسیر کردن زن وجودندارد.حجاب دراسلام یک وظیفه اى است بر عهده زن نهاده شده که در معاشرت و برخورد با مرد بایدکیفیت خاصى را در لباس پوشیدن مراعات کند.این وظیفه نه از ناحیه مرد بر اوتحمیل شده است و نه چیزى است که با حیثیت و کرامت او منافات داشته باشد و یا تجاوز به حقوق طبیعى او که خداوند برایش خلق کرده است محسوب شود.
در کشورهاى متمدن جهان در حال حاضر چنین محدودیتهایى براى مرد وجوددارد.اگر مردى برهنه یا درلباس خواب از خانه خارج شود و یا حتى با پیژامه بیرو نآید،پلیس ممانعت کرده به عنوان اینکه این عمل بر خلاف حیثیت اجتماع است او راجلب می کند.هنگامى که مصالح اخلاقى و اجتماعى،افراد اجتماع را ملزم کند که درمعاشرت اسلوب خاصى را رعایت کنند مثلا با لباس کامل بیرون بیایند،چنین چیز ى نه بردگى نام دارد و نه زندان و نه ضد آزادى و حیثیت انسانى است و نه ظلم و ضدحکم عقل به شمارمیرود.
بر عکس،پوشیده بودن زن-در همان حدودى که اسلام تعیین کرده است موجب کرامت و احترام بیشتر اوست،زیرا او را از تعرض افراد جلف و فاقد اخلا ق مصون میدارد.
شرافت زن اقتضا میکند که هنگامى که از خانه بیرون می رود متین و سنگین وبا وقار باشد، در طرز رفتار و لباس پوشیدنش هیچ گونه عمدى که باعث تحریک وتهییج شود به کار نبرد، عملا مرد را به سوى خود دعوت نکند،زبان دار لباس نپوشد،زبان دار راه نرود،زبان دار و معنى دار به سخن خود آهنگ ندهد،چه آنکه گاهىاوقا ت ژستها سخن می گویند،راه رفتن انسان سخن می گوید،طرز حرف زدنش یک حر ف دیگرى می زند.
آرى اگر کسى بگوید زن را باید در خانه حبس و در را به رویش قفل کرد و به هیچ وجه اجازه بیرون رفتن از خانه به او نداد،البته این با آزادى طبیعى و حیثیت انسانى و حقوق خدادادى زن منافات دارد.چنین چیزى در حجابهاى غیراسلام بود ه است ولى در اسلام نبوده و نیست.( مسئله حجاب استاد مطهری)
نقش حجاب در حفاظت و ارتقاء سلامت خانواده:
دستورات اسلام پیرامون آیات حجاب در احیای فرهنگ عفاف و پاکدامنی و سلامت خانواده و اجتماع بسیار موثر بوده و تحول چشمگیری ایجاد نمود . « فلما ذاقا الشجره بدت سوء اهتما و طفقا یخصفان علیها من ورق الجنه » آنگاه که آدم و حوا از آن درخت ممنوعه چشیدند پوشش خود را از دست دادند و به سرعت با برگ درختان بهشتی خود را پوشاندند . لباس پوشیدن شأنی ازشئون انسانی است و پدیده ای است که تقریباً به اندازه طول تاریخ بشر سابقه و به قدر بهینة جغرافیای امروزین زمین گسترش دارد . این پدیده با خصوصیات مختلف فردی و اجتماعی انسان در ارتباط است و میتوان آنرا از دیدگاههای مختلفی از قبیل روانشناسی ، اخلاق ، اقتصاد ، جامعه شناسی ، مذهب ، قانون ، تاریخ و جغرافیا مورد مطالعه قرار داد . از مجموع تحقیقاتی که بعمل آمده ، مسلم شده که لباس دست کم پاسخگوی سه نیاز آدمی است یکی اینکه او را از سرما و گرما و برف و باران حفظ می کند ، دیگر اینکه در جهت حفظ عفاف و شرم به او کمک می کند و بالاخره به او آراستگی و زیبائی و وقار می بخشد . آیه 30 – از سوره نور چنین می گوید : ای رسول گرامی به زنان با ایمان بگو دیدگان خود را از نگاه به مردان نامحرم فرو بخوابانند و دامان خویش را از هوس رانی حفظ کنند و زینت خود را آشکار ننمایند مگر آنچه نمایان است و روسری های خود را بر سینه و گردن خود بیافکنند تا پوشیده گردد و زیور خویش را آشکار نکنند و ...
حجاب در لغت بمعنای پوشش است و زن محجبة یعنی زنی که به گونه ای خود را پوشانیده است . همچنین حجاب نامی است برای آنچه که بدان ، بدن خود را می پوشانند . آنچه میان دو چیز حائل گردد نیز حجاب نامیده می شود مانند کلام خداوند که می فرماید « و من بیننا و بینک حجاب » و بین ما و شما فاصله ای وجود دارد . فقها اصطلاحاً ستر را که به معنی پوشش است برای زنان بکار برده اند . همین امر موجب شده است عده ای گمان کنند که اسلام خواسته است زنان پشت پرده و در خانه محبوس باشند و بیرون نروند . پوشش در اسلام بیانگر این مطلب است که زن در معاشرت خود با مردان بیگانه بدن خود را بپوشانند و به خود نمائی نپردازند . رعایت این اصل قرآن زمینه حفاظت و سلامتی خانواده و اجتماع را فراهم نموده است . امام صادق (ع) می فرمایند : زینت آشکار عبارت است از سرمه و انگشتر . در واقع دین اسلام آن نوع زینتی را که سبب جلوه گری و خودنمائی زن میشد و تحریکات و هیجانات اجتماع را زیاد می نمود ، نهی کرده و زینت های مخفی را جایز دانسته است استاد مطهری در این باره می فرماید : زینت های زن دو نوع است یکی زینتی که آشکار است نوع دیگر زینتی که مخفی است مگر آنکه زن عمداً و قصداً بخواهد آنرا آشکار کند . پوشاندن زینت اول جایز نیست اما پوشاندن زینت دوم واجب است
اثرات زیانبار بدحجابی وبی حجابی در جامعه:
افزایش بیماران روانی وافزایش افسردگی و افزایش خودکشی وقتل وجنایت وخیانت به همسر و تولد فرزندان نامشرع و از هم پاشیده شدن کانون خانواده ها وافزایش طلاق ،همه وهمه از آثار برهنگی زنان می باشد.
وما می توانیم این اثرات را در جوامع بی دین وبی مبالات به پوشش وحجاب، از جمله جوامع غربی همچنین درکشورهایی که فرهنگ غرب در آنجا نفوذ ورسوخ کرده است،ببینیم.
در کشورهایى که قانون حجاب رعایت نمى شود، افزایش روزافزون بیماریهاى روانى بخوبى مشهود است. آمار وحشتناک خودکشى ها در غرب نیز نشان دهنده میزان اختلالات روانى موجود در غرب مى باشد.
نتیجه گیری:
از دیدگاه اسلام ، حجاب سبب تحکیم روابط افراد خانواده و برقراری صمیمیت و همچنین موجب حفظ سلامتی خانواده و بالتبع اجتماع می گردد و آرامش روانی در برابر هیجانات و التهابات بنیان کن ایجاد می کند حجاب و نقش آن در استحکام پیوند خانوادگی از جمله اهداف متعالی اسلام است که بایستی در کانون خانواده ایجاد شود . در این فضای صمیمی که خداوند زن را عامل تسکین و آرامش و پیوند در خانه معرفی می کند و طبق سورة اعراف ، آیه 189 می فرماید : او کسی است که شما را از نفس واحده آفرید و از او نیز جفتی برایش مقرر دانست تا با او انس و آرام گیرد . و در سوره بقره آیه 187 چنین می فرماید : آنان بمنزله لباس شما هستند و شماها لباس برای آنان هستید . حجاب پوششی است که مردم را در برابر تهاجمات بیرونی محفوظ میدارد . جامعه ای که فرهنگ پوشش در آن حاکم نباشد و برهنگی در آن رایج باشد ، هم خانواده و هم جامعه را در منجلاب فساد تا ورطه نابودی می کشاند
وضعیت حجاب در ادوار تاریخ و ادیان الهی که ریشة بسیاری از مفاسد اجتماعی ، بی حجابی و عدم التزام به رعایت این تکلیف دینی بوده است، در نهایت پیامدهای منفی را بر پیکره اجتماعی وارد می سازد و جامعه را گرفتار تباهی می کند زیرا در طول تاریخ همواره شکستن حریم عفاف زنان بعنوان یکی از مهمترین عوامل سقوط تمدن های بزرگ بوده است . زن بازگی دولتمردان بجای تدبیر امور مملکت وهمچنین اندیشه حرمسراها و جمع آوری کنیزان زیباروی از اهداف اصلی اکثریت پادشاهان در تاریخ بشریت بوده است . در صورتیکه در فرهنگ اسلامی ، تشکیل خانواده و ازدواج باعث صیانت و حفاظت اجتماع از انحرافات و متلاشی شدن آن می شود . امام علی (ع) در این زمینه در نهج البلاغه می فرمایند : همانا حجاب و پوشش ، زنان را سالمتر و پاکتر می گرداند و قرینه دیگری بر تاکید این مطلب وجود دارد که اگر زن حجاب خویش را رعایت ننماید بوالهوسان همواره در کمین هستند که مانند گرگان درنده او را صید نمایند . قرآن نیز درباره زنان پیامبر چنین می گوید: ای زنان پیامبر با خاضعانه و نرمش سخن نگوئید زیرا مردی که در قلبش مرض هست در شما طمع می کند .
منابع و مآخذ:
1 ـ رشیدی ، حسین، حریم عفاف.
2 ـ السید الجمیلی، سفارشات پیامبر اکرم(ص) به دختران و زنان.
3 ـ رضوانی, علی اصغر،حجاب چرا و چگونه؟ .
4 ـ حسینیان ، روح اله، حریم عفاف.
5- مطهری،مرتضی،مسئله حجاب، چاپ هفتادم،تهران. صدرا،1379
6-الگوهای تربیت-کریمی
7-تفسیر نمونه، مکارم شیرازى،
- ۹۵/۰۸/۲۴